Ta pasta to mistrzostwo! Zwykłe kanapki zmienia w pyszne arcydzieła i syci na długo
Posiłki o wysokiej zawartości białka zapewniają długie uczucie sytości i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała. Dzięki połączeniu białego sera z ugotowanymi na twardo jajkami możesz raz-dwa podać zdrowe, smaczne śniadanie lub kolację. Resztki pasty kanapkowej będą jak znalazł, gdy zechcesz przekąsić coś zdrowego pomiędzy posiłkami.
Jaki ser biały nadaję się na pastę z dodatkiem jajka?
Pastę serowo-jajeczną przygotowuję z sera białego, który akurat mam pod ręką. Najczęściej jest to chudy lub półtłusty twaróg w kostce (który wcześniej mielę blenderem), serek cottage cheese (odsączony z zalewy i rozdrobniony blenderem), ser ricotta, domowy ser z jogurtu greckiego lub twaróg sernikowy z wiaderka. Jeżeli masz w lodówce twardy, zwarty twaróg, to wystarczy, że rozdrobnisz go przed dodaniem jajek widelcem lub blenderem i wymieszasz z odrobiną jogurtu naturalnego, żeby zyskał odpowiednią konsystencję.
Jak zrobić pastę serowo-jajeczną?
Do pasty z poniższego przepisu, oprócz twarogu i ugotowanych na twardo jajek, dodaję również ząbek czosnku (opcjonalnie świeży lub suszony czosnek niedźwiedzi), szczypiorek i natkę pietruszki, która skutecznie niweluje charakterystyczny zapach czosnku. Jeżeli nie masz rano wiele czasu, to możesz ugotować jajka wieczorem, ostudzić i wstawić do lodówki. Przed śniadaniem pozostanie jedynie je obrać i posiekać lub rozgnieść widelcem oraz połączyć z pozostałymi składnikami.
Przepis: Pasta serowo-jajeczna
Ta przepis idealny na wysokobiałkowe śniadanie i kolację. Świetnie smakuje z każdym rodzajem pieczywa.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 144 w każdej porcji
Składniki
- 200 g białego sera
- 4 jajka
- 1 ząbek czosnku
- mały pęczek szczypiorku
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBiały ser rozdrobnij widelcem lub blenderem. Jajka obierz i drobno posiekaj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub rozgnieć widelcem. Szczypiorek i natkę pietruszki umyj, osusz oraz posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wskazówka: jeżeli lubisz idealnie gładkie, kremowe pasty do pieczywa, to zblenduj ser biały razem z jajkami na jednolitą masę.
- Łączenie składnikówWymieszaj twaróg z jajkami, czosnkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Dopraw gotową pastę serowo-jajeczną solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Pastę serowo-jajeczną podaję ze świeżym pieczywem lub tostami.
Inne dodatki do pasty serowo-jajecznej
Do pasty serowo-jajecznej często dorzucam dodatkowe składniki, które akurat mam pod ręką np. drobno posiekaną cebulę, pokrojonego w małą kostkę świeżego lub konserwowego ogórka, pokrojoną w małą kostkę paprykę, startą na tarce rzodkiewkę, białą rzodkiew lub czarną rzepę, a także małe kawałeczki surowego brokuła.
Smak zdrowego dodatku do pieczywa możesz zmieniać, dodając różne zioła świeże i suszone oraz przyprawy np. oregano, tymianek, rozmaryn, bazylię, majeranek, koperek, natkę kolendry, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy, mieloną paprykę, płatki chili.