Ta pasta to mistrzostwo! Zwykłe kanapki zmienia w pyszne arcydzieła i syci na długo

Dodano:
Pasta serowo-jajeczna Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Uwielbiam pasty kanapkowe w każdej odsłonie. Ciągle eksperymentuję z ich składem. Tym razem zapraszam po prosty przepis na pożywną, wysokobiałkową pastę serowo-jajeczną. Robię ją z prostych składników, a syci na długo.

Posiłki o wysokiej zawartości białka zapewniają długie uczucie sytości i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała. Dzięki połączeniu białego sera z ugotowanymi na twardo jajkami możesz raz-dwa podać zdrowe, smaczne śniadanie lub kolację. Resztki pasty kanapkowej będą jak znalazł, gdy zechcesz przekąsić coś zdrowego pomiędzy posiłkami.

Jaki ser biały nadaję się na pastę z dodatkiem jajka?

Pastę serowo-jajeczną przygotowuję z sera białego, który akurat mam pod ręką. Najczęściej jest to chudy lub półtłusty twaróg w kostce (który wcześniej mielę blenderem), serek cottage cheese (odsączony z zalewy i rozdrobniony blenderem), ser ricotta, domowy ser z jogurtu greckiego lub twaróg sernikowy z wiaderka. Jeżeli masz w lodówce twardy, zwarty twaróg, to wystarczy, że rozdrobnisz go przed dodaniem jajek widelcem lub blenderem i wymieszasz z odrobiną jogurtu naturalnego, żeby zyskał odpowiednią konsystencję.

Jak zrobić pastę serowo-jajeczną?

Do pasty z poniższego przepisu, oprócz twarogu i ugotowanych na twardo jajek, dodaję również ząbek czosnku (opcjonalnie świeży lub suszony czosnek niedźwiedzi), szczypiorek i natkę pietruszki, która skutecznie niweluje charakterystyczny zapach czosnku. Jeżeli nie masz rano wiele czasu, to możesz ugotować jajka wieczorem, ostudzić i wstawić do lodówki. Przed śniadaniem pozostanie jedynie je obrać i posiekać lub rozgnieść widelcem oraz połączyć z pozostałymi składnikami.

Przepis: Pasta serowo-jajeczna

Ta przepis idealny na wysokobiałkowe śniadanie i kolację. Świetnie smakuje z każdym rodzajem pieczywa.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
144 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g białego sera
  • 4 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • mały pęczek szczypiorku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBiały ser rozdrobnij widelcem lub blenderem. Jajka obierz i drobno posiekaj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub rozgnieć widelcem. Szczypiorek i natkę pietruszki umyj, osusz oraz posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wskazówka: jeżeli lubisz idealnie gładkie, kremowe pasty do pieczywa, to zblenduj ser biały razem z jajkami na jednolitą masę.
  2. Łączenie składnikówWymieszaj twaróg z jajkami, czosnkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Dopraw gotową pastę serowo-jajeczną solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Pastę serowo-jajeczną podaję ze świeżym pieczywem lub tostami.

Inne dodatki do pasty serowo-jajecznej

Do pasty serowo-jajecznej często dorzucam dodatkowe składniki, które akurat mam pod ręką np. drobno posiekaną cebulę, pokrojonego w małą kostkę świeżego lub konserwowego ogórka, pokrojoną w małą kostkę paprykę, startą na tarce rzodkiewkę, białą rzodkiew lub czarną rzepę, a także małe kawałeczki surowego brokuła.

Smak zdrowego dodatku do pieczywa możesz zmieniać, dodając różne zioła świeże i suszone oraz przyprawy np. oregano, tymianek, rozmaryn, bazylię, majeranek, koperek, natkę kolendry, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy, mieloną paprykę, płatki chili.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...